Vilja mötas i samtal
Vad innebär det att vara människa i världen, enskilt och tillsammans? Hur skapar vi mening, hopp och handlingsförmåga som bidrar till en hållbar värld?
I alla tider har människan haft behov av att kommunicera och göra sig förstådd, bland annat genom att formulera berättelser ur sitt liv och söka ord och uttryck för sin egen livserfarenhet. Det är i mötet med andra och i personliga samtal som vi växer och utvecklas som människor och skapar existentiell hållbarhet.
Vår samarbetspartner Sensus studieförbund erbjuder flera olika metoder/sätt att mötas och samtala i grupp. Detta berättade de om på vår andra hållbarhetsfrukost nu under hösten.
Här är metoderna som följer oss från vaggan till graven. Vill du delta i en samtalsgrupp eller gå en utbildning för att själv leda en grupp?
Vill du veta mer? Kontakta oss så förmedlar vi er rätt!
Ung 13-19 år
Meningen med mig
Meningen med mig är en enkel modell för samtalsgrupper med syfte att verka förebyggande och stärka ungas identitet och psykiska hälsa. Det innehåller praktiska övningar, kunskapsdelar och teman för gruppsamtal om känslor och mening. Materialet är forskningsbaserat och utvecklat av forskaren och psykoterapeuten Christina Lloyd i samverkan med pedagoger och unga i Svenska kyrkan.
Vuxen
Vuxendialog
Vuxendialog är en enkel modell för samtalsgrupper, där deltagarna talar personligt om angelägna livsfrågor. Vuxendialog tillämpas lokalt på initiativ av ideella organisationer, trossamfund, skolor, kommuner eller på initiativ av enskilda personer. En tydlig struktur och metodik ger var och en utrymme att tala om sina erfarenheter och tankar samt att lyssna och reflektera i ett möte på lika villkor. Vuxendialog är en beprövad modell som kontinuerligt har utvecklats sedan 1989.
Äldre
Livsberättargrupper
Livsberättargrupper är samtalsgrupper för äldre som syftar till att bryta äldres ofrivilliga ensamhet genom att bidra till en social gemenskap och i förlängningen stärkt existentiell och psykisk hälsa. Under strukturerade former ser deltagarna tillbaka på livet och delar erfarenheter och berättelser. De ser också på sin nuvarande situation och blickar framåt. Modellen är forskningsbaserad och har utvecklats av Stadsmissionen, Mind och S:t Lukasstiftelsen.